Home leiderschap De toekomst is nu

De toekomst is nu

by Robert Kunst

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit en houdt wel van crises. Crises versnellen veranderingen, zegt hij. En meestal ten goede (AD, 30/03/20).

Nu ons land misschien wel in de grootste crisis sinds Tweede Wereldoorlog zit, valt ons de enorme veerkracht op in het onderwijs. Nu het echt moet maakt vrijwel iedere school en iedere leraar in hele korte tijd de omslag naar een vorm van blended/online learning. Vaak nog onwennig en ‘houtje touwtje’ maar toch.

Vrijwel elk kind in Nederland wordt nu door zijn school en leraren geholpen met thuisonderwijs. Dat is een waanzinnige prestatie.

In korte tijd zijn we met zijn allen de toekomst in gegooid. De geschiedenis leert dat we meestal snel gewend zijn aan de toekomst. Het zou me niet verbazen als het straks normaal wordt gevonden dat kinderen online (bij) les krijgen (als hun docent ziek is of een dag niet aanwezig kan zijn), dat het lerarentekort wordt bestreden met meer online instructie, dat ouders via Zoom of Teams kunnen communiceren met de leraar, dat zieke kinderen gewoon vanuit huis meedoen in de les. De mogelijkheden zijn legio.

Maar zo’n snelle verandering vraagt ook om borging. De psycholoog Kurt Lewin (1947) noemde dat ontdooien, veranderen en bevriezen. De toekomst is nu betekent dat we in elk geval niet meer teruggaan naar hoe het was, maar wat we dan gaan ‘bevriezen’ en hoe? Daar heeft waarschijnlijk nu nog niemand een antwoord op, maar wel leuk en nuttig om over na te denken, toch?

ONLINE LUNCHBIJEENKOMST

Voor besturen die vooruit willen kijken Op donderdag 9 april om 12.00 uur.

Ben je bestuurder en vraag je je ook af hoe het nu echt gaat binnen je scholen en met je mensen die ineens in een compleet ander universum terecht zijn gekomen? Wie pikt digitaal leren op? Wie niet? Wie heeft welke ondersteuning nodig? Hoe doen andere scholen en besturen het? Hoe moeten we de ‘reintegratie’ van leerlingen en leraren aan pakken als straks de scholen weer open gaan? En wat kan jij als bestuurder bieden in de ondersteuning en in de borging?

Heb je behoefte om hierover met anderen te sparren? Dan nodigen we je graag uit om dit thema samen met ons en een aantal andere bestuurders beet te pakken. Wij bereiden de discussie voor, hosten de bijeenkomst via Zoom en zorgen voor een goede verslaglegging. Zodat het meer wordt dan een leuk gesprek; eerder de bestuursagenda voor de toekomst. Schrijf je nu in én wij nemen contact met je op om te horen welke vragen jij met je collega’s wilt bespreken.

Schrijf je in voor dinsdag 14 april om 12.00 uur.

Werving en selectie in crisestijd

De formatietijd is aangebroken. Crises of niet, het nieuwe schooljaar moet georganiseerd worden en teams moeten geformeerd worden. Maar hoe weet je nu of nieuwe mensen in het team passen en of het team qua persoonlijkheden en talenten in balans is? Want er is – naar het zich laat aanzien nauwelijks – gelegenheid om elkaar in het echt te ontmoeten.

De Talent Motivatie Analyse kan helpen! De online vragenlijst van TMA geeft inzicht in de talenten en drijfveren van kandidaten en teamleden. Met de persoonlijkheidsprofielen uit de TMA als basis kunnen wij in hoge mate voorspellen of een kandidaat in de toekomst het gewenste gedrag zal laten zien. Ook kunnen wij helpen om dit gedrag goed te beschrijven zodat je weet waar je naar op zoek bent.

Hoe gaat dat in zijn werk? Als jij een vacature hebt, helpen we je deze vacature om te zetten in een competentieprofiel. Een leraar voor groep 8 is immers niet uitwisselbaar, en moet binnen het team passen. Na de eerste selectie van de sollicitanten, nodig je de geselecteerde kandidaten uit de online vragenlijst van KIEM in te vullen, zodat er een match kan worden gemaakt tussen de talenten en drijfveren van een kandidaat en het competentieprofiel. De resultaten worden door KIEM met de kandidaat besproken en, na akkoord van de kandidaat met de school of het bestuur gedeeld. Deze match vormt een mooi uitgangspunt voor een online kennismakingsgesprek met de kandidaat.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Lees meer