Home Duurzame inzetbaarheid Het is tijd voor de toekomst

Het is tijd voor de toekomst

by Gerbrand van Enk
tijd voor de toekomst

Een beetje een gekke uitspraak misschien, nu alles op het hier en nu gefocust is en zo ongeveer niemand een voorspelling voor de verdere toekomst kan of wil doen. Daarom is het daar nu tijd voor, zeker als je als bestuurder of leidinggevende aan het werk bent. Gaan we aanvaarden dat virussen er altijd waren, er altijd zijn en er altijd blijven? Of blijven we angstig strijden tegen onzichtbare en onbekende vijanden? De keuze is aan echte leiders: leid jij jouw team weg van angst en maak jij het tijd voor de toekomst?

Even provoceren hoor

Om nog meer te provoceren: het leven is besmettelijk. Heb je er al eens over nagedacht dat de wereld alleen datgene weerspiegelt wat kennelijk in de mensen leeft? En dat jij alleen datgene daaruit oppikt in jouw geest en emotionele leven wat resoneert met jou? Ook dat is een vorm van besmettelijkheid. Hoe lelijker, angstaanjagender of vijandiger je de wereld vindt hoe meer dat dus over jou zegt.

De mens wil een ander mens zien, voelen en horen en gezien, gehoord en ervaren worden. De zintuigen gebruiken om elkaar te raken en te besmetten. Kijk maar naar wat de kinderen op school doen. Dat is niet te ontkennen en niet af te leren, gelukkig maar. Besmettelijk zijn werkt ten goede en ten kwade. Dat kwade kennen we inmiddels wel. Maar ook werkplezier, vertrouwen en positiviteit zijn besmettelijk. Je zou het bijna vergeten

Wat je aandacht geeft groeit

Angst uitstralen laat angst bij anderen en jezelf groeien. Raak de angst die overal op de loer ligt dus weer kwijt. Werk aan concrete doelen met je team en heb vertrouwen in het werk wat je doet en het lichaam wat je hebt. Hanteer als paradigma: wat je aandacht geeft groeit! Ook jouw team heeft het nodig.

Benadruk bijvoorbeeld de dagelijkse routines met de leerlingen en leg daarin het accent op wat de vaste normale gang van zaken is. Negeer de afwijkende situatie zeker niet (!) maar regulier de momenten waarop daar de aandacht op gevestigd wordt in het team. Bijvoorbeeld een keer per dag even in de teammeeting als een van de onderwerpen en niet het hoofdonderwerp.

Tijd voor de toekomst: de blik op de horizon

Bovenal zorg dat de langere horizon weer in beeld komt. Wat zijn de teamplannen en doelen? Neem initiatief om daar weer mee aan de slag te gaan met elkaar en communiceer helder daarover met de groep. Maak dat ook tot een gedeelde verantwoordelijkheid, betrek het team er weer bij om met elkaar die doelen concreet na te streven.

Het geven van een klein cadeautje (in welke vorm dan ook) om de sfeer te verbeteren kan zeker geen kwaad. Let erop dat een pleister geen oplossing is voor iets waar gips beter op zijn plek is. Het antwoord is vaak te vinden in het schooljaarplan, daar staan de ambities en doelen in die je eerder (met elkaar) gesteld hebt. Door daar bij aan te sluiten creëer je het vertrouwen dat er weer aan iets verder gebouwd wordt.

Zo ontstaat er weer enige samenhang en saamhorigheid daar waar die nu wellicht te lijden heeft onder de zorgen die bij sommigen in jouw team leeft.

Tijd voor de toekomst met jouw team: ook dat doe je samen. Meer weten over hoe wij helpen teams weer te verbinden? Kijk hier voor meer informatie.

Lees meer