Home Personeelsbeleid Weerstand tegen veranderingen? Zoek naar de monsters in kast!

Weerstand tegen veranderingen? Zoek naar de monsters in kast!

by Robert Kunst

Kon alles maar mooi blijven zoals het is. Veranderen maakt angstig, wantrouwend en vaak onmachtig. Hoe moet ik deze verandering nu weer doormaken? Waarom moet dat eigenlijk? Wat kan er allemaal wel niet misgaan?

Nu zijn er, zeker in het onderwijs, veel veranderingen onderweg en lijkt de een de ander in te halen waardoor de vragen zeker gerechtvaardigd zijn. Maar wat kun jij met die vragen die eigenlijk geen vragen zijn? Die voortkomen uit onwil of onmacht en meer een statement dan een vraag zijn?

Het antwoord is makkelijk en spannend tegelijk. Maak vrienden met je weerstand en angst. Maurice Sendak schreef eens een prachtig verhaal over een jongen met een monster in zijn slaapkamerkast. ’s Nachts sleept de jongen zijn dressoir voor de kastdeur, verzamelt zijn speelgoed leger, zijn knuffels en zijn zaklampen als bescherming tegen het monster in de kast. Nacht in nacht uit ligt hij wakker, te sidderen van angst, tot hij uitgeput is en uiteindelijk de kastdeur opent. Het monster brult zwak en jammert. Trillend kruipt  het monster in het bed van de jongen omdat het monster zelf bang is. Daarna heeft de jongen samen met het monster een goede nachtrust. 

Wanneer we moeten veranderen (is dat niet altijd en overal zo?), zijn er ook monsters van weerstand en angst in onze kasten. Zeg ze gedag. Leer ze kennen. Hun kracht om je groei te stoppen zal verdwijnen en dat geeft jou de gelegenheid om met geweldige sprongen vooruit te komen.

Lees meer