Home Duurzame inzetbaarheid Wat kost dat nou, die duurzame inzetbaarheid? En wat levert het eigenlijk op?

Wat kost dat nou, die duurzame inzetbaarheid? En wat levert het eigenlijk op?

by Robert Kunst

Als je als bestuurder dit soort vragen krijgt, dan is het meestal oppassen geblazen. De ‘kritische vriend’ die de vraag stelt, is namelijk niet altijd op zoek naar het antwoord. Luistert niet om te begrijpen, maar om te reageren. Immers, als het antwoord achterwege blijft, dan kan deze minzaam achterover leunen en vaststellen dat we met elkaar wel erg veel energie steken in iets dat alleen maar tijd én geld kost. En ten koste gaat van waar het écht om draait (cliënten, leerlingen, vul maar in). Als je wèl een antwoord hebt, dan loop je het risico dat men je verwijt luchtkastelen te bouwen (in geval van een kwalitatief antwoord) of dat men twijfelt aan de inschatting van kosten en baten als je het in geld uitdrukt. 

Hoe dan ook, hoe je ook reageert, in alle gevallen is de twijfel gezaaid of het wel verstandig is om in te zetten op Duurzame Inzetbaarheid. Dit terwijl iedereen in de organisatie vóór het idee was om met dit thema aan de slag te gaan. Immers, de afgelopen jaren hebben een aantal (jonge) collega’s er het bijltje bij neergegooid vanwege de hoge werkdruk, het personeelstekort neemt alleen maar toe en het ziekteverzuim rijst ook de pan uit. En dus was er draagvlak binnen het team, bij de medezeggenschapsraad en ook bij de het bestuur om in te zetten op dit onderwerp. Zelf geloof je er ook heilig in. Investeren in Duurzame Inzetbaarheid loont!

Dát je wat moet doen is dus niet ‘im Frage’. Maar wát is dan de juiste interventie? En wat levert dat dan concreet op? Je wilt die kritische vriend, die ook op jouw schouder zit, immers ook kunnen overtuigen dat je de juiste keuze maakt.

Gelukkig is er nu een eenvoudig hulpmiddel om gedegen in te schatten welke besparingen je kunt bereiken door in te zetten op Duurzame Inzetbaarheid. TNO ontwikkelde samen met het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) de Kosten-Baten Tool (KOBA-DI). Dit hulpmiddel maakt duidelijk welke besparing mogelijk is in jouw organisatie. Én je krijgt op basis van data inzicht welk beleid het meest effectief is en het meeste oplevert.

Wij zijn enthousiast. En zijn dan ook vanuit KIEM de samenwerking met TNO en NPDI aangegaan om de KOBA-DI in het onderwijs in te zetten. De investering van jouw kant? Een paar uurtjes, voor een goed gesprek met jou (en eventueel het team). De opbrengst? Een gericht antwoord op de vragen wat Duurzame Inzetbaarheid nu eigenlijk kost en wat het oplevert. 

Meer weten? Bel of mail met:

Robert Kunst
✉️ Robert@Kieminstitute.nl
✆ 06 42 23 32 44

Gebrand van Enk
✉️ Gerbrand@Kieminstitute.nl
✆ 06 46 04 25 90

Zó organiseren we het leren.

Lees meer