Home Onderwijs Vitaliteit als toverwoord

Vitaliteit als toverwoord

by Robert Kunst

Vitaliteit en veerkracht. Het lijkt het nieuwe mantra te zijn in managementland. Maar wat bedoelen we nu eigenlijk met deze termen? Waarom is het ‘hot’? En niet onbelangrijk, worden we er samen echt beter van als iedereen vitaler en veerkrachtiger wordt?

Als je op deze begrippen googled, dan vindt je definities die ongeveer zo klinken: ‘Een vitaal persoon heeft de kracht, wil en het vermogen om op een positieve manier zijn leven in te richten. Een vitaal persoon is energiek, gemotiveerd en veerkrachtig’.

Dat willen we allemaal wel, toch? Of in ieder geval werknemers die aan dit profiel voldoen. De opleidingen en coachingstrajecten voor individuen zijn dan ook niet aan te slepen en er ontstaat een wildgroep van aanbieders.

Je kunt je echter afvragen: op welke vraag is dit nu het antwoord? Als je het aanbod van al die bureaus grondig bestudeert, dan kom je al snel tot de conclusie dat het iets te maken heeft met het voorkomen van een ‘burn out’, het omgaan met de ‘steeds hogere eisen’ die we aan elkaar stellen. De gedachtegang is als volgt; onze (werk)omgeving vraagt steeds meer van ons, dus moeten we onszelf trainen om daar op een veerkrachtige, vitale manier mee om te gaan. Het lijkt dus een oplossing te zijn voor de golf aan burn-outs en de ongezonde werkomgeving en -cultuur’ waarbinnen de mens moet zien te overleven. De conclusie is dus niet ‘we vragen teveel’, maar ‘jij gaat er niet goed mee om’.

Als je meer gaat sporten, beter gaat eten, beter slaapt en actief werkt aan je mentale weerbaarheid dan zul je ongetwijfeld beter om kunnen gaan met de dagelijkse stress en teleurstellingen op je werk. Maar het is een beetje als het uitdelen van mondkapjes in Wuhan. Op korte termijn zal het de ‘pijn’ verlichten, maar op lange termijn is er nog steeds die ongezonde werkomgeving waar je niets aan hebt gedaan. 

Het is dus EN EN.  Werken aan vitaliteit en veerkracht, ja leuk doen! Maar tegelijkertijd moet je samen met je team op zoek naar manieren om te voorkomen dat mensen ziek worden van de eisen die gesteld worden aan hun werk. En de stress die daarmee samenhangt. Samen kijken hoe het werk anders ingericht kan worden, bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van ieders kwaliteiten en beter samen te werken. En daar dan een beetje blij bij blijven kijken, dat dan weer wel 😉

Lees meer