Home Duurzame inzetbaarheid Struisvogelpolitiek: tijd voor snelheid

Struisvogelpolitiek: tijd voor snelheid

by Robert Kunst

Minister Slob kreeg er recentelijk flink van langs in het AD omdat hij geen flauw idee blijkt te hebben hoe groot het lerarentekort is en waar het zich precies voordoet. Gênant en onbegrijpelijk. Maar waarom doet de Minister dit? Het kan toch niet zo moeilijk zijn om deze cijfers boven tafel te krijgen? Natuurlijk niet. Maar het komt de Minister beter uit om net te doen of het probleem er niet is. Als je namelijk een goede cijfermatige onderbouwing hebt van het probleem, dan is er eigenlijk geen valide excuus meer om er niet wat aan te doen. De laatste verdedigingslinie is dan dat je er geen geld voor beschikbaar hebt en dat wordt door weinigen in dit rijke land als een goed excuus gezien. Ontkennen van de realiteit dan maar. Dat doet de politiek al zeker 20 jaar en dat lost helemaal niets op.

De meeste onderwijsbestuurders zijn een stuk realistischer. Zij worden dagelijks geconfronteerd met lerarentekorten, ziekteverzuim door hoge werkdruk en docenten die het onderwijs vaarwel zeggen om allerlei redenen. Zij weten wel degelijk hoe groot het probleem is en waar het zich voordoet. De bestuurders die wij kennen doen hun uiterste best om met beperkte middelen te investeren in (duurzame inzetbaarheid van) hun leerkrachten. Maar welke interventies werken goed? En welke interventies leveren het meeste op?

Gelukkig is er nu de KoBa-DI tool die het antwoord geeft op bovenstaande vragen. De KoBa-DI is een samenwerking van TNO en een groot aantal onderzoeks- en advies organisaties (waaronder KIEM). De tool combineert actuele landelijke referentiegegevens en gegevens van uw eigen organisatie om snel uit te rekenen welke productiviteitsverbetering u ongeveer zou kunnen bereiken met investeringen in Duurzame Inzetbaarheid. De KOBADI tool helpt u zo om de meest kansrijke Duurzame Inzetbaarheidsmaatregelen te kiezen om op verantwoorde wijze het maximale uit het personeel te halen.In tegenstelling tot minister Slob kunt u hiermee de struisvogel als een positieve mascotte inzetten. Niet die van de ‘kop in het zand’, maar die van ‘snelle actie’. De struisvogel is namelijk de snelste vogel op de grond en het snelste landdier op twee poten.


Lees meer