Home Veranderen ‘Leuk werk’ bestaat niet!

‘Leuk werk’ bestaat niet!

by Robert Kunst

Of je iets leuk of niet leuk vindt is sterk afhankelijk van je persoonlijkheid en je drijfveren. Wat de een leuk vindt is de ander een gruwel. Zo zag ik een aantal weken geleden in een Netflix documentaire over Bill Gates een man in Kenia met een voor ons zeer ongewoon beroep. Hij maakte latrines schoon. Dit kwam er in de praktijk op neer dat hij slechts gekleed in een onderbroek de put onder de latrine met blote handen leegschepte terwijl hij tot aan zijn nek in de menselijke uitwerpselen stond. In het interview dat hij gaf bleek hij heel trots te zijn op zijn werk. Zijn klanten waren immers heel erg tevreden als ze weer een paar maanden de latrine konden gebruiken. Ook zorgde hij ervoor dat er minder ziektes uitbraken en de algehele hygiëne voor de bewoners beter werd. Zijn drijfveer was duidelijk anderen helpen.

De meeste mensen zullen latrines leegscheppen geen leuk werk vinden, dus het is de kunst om die persoon te vinden die het wel leuk vind. Zo werkt het ook binnen bijvoorbeeld een school. Er zijn allerlei taken die de meeste mensen niet leuk vinden, maar anderen halen hier juist wel energie uit. Daar moet je achter zien te komen. Je zult moeten weten wat de dominante drijfveren van je mensen zijn. En als je dat weet, dan kun je het werk beter verdelen zodat iedereen voldoende taken heeft die energie geven.

Maar wat zijn drijfveren eigenlijk? En hoe kom je er achter? 

Drijfveren zeggen alles over wat mensen intrinsiek willen en waar ze naar streven. Wat hen inspireert en in beweging zet en uiteindelijk wat mensen gelukkig maakt. 

Als je op teamniveau inzicht hebt in elkaars drijfveren dan wordt het makkelijker om taken goed te verdelen over de mensen in het team.

Als bonus krijg je tevens inzicht in hoe iemand in het team zit. Hoe de drijfveren zijn t.o.v. het de andere teamleden en zelfs hoe iemand past binnen de bedrijfscultuur. 

Wij gebruiken daarvoor in het onderwijs de Talent en Motivatie analyse (TMA). Een wetenschappelijk onderbouwde methode die voorziet in het meten van drijfveren en de ontwikkelbaarheid van competenties. Dit is een goede basis voor de ontwikkeling van het menselijk potentieel in jouw organisatie. En een fundament onder het aanpakken van werkstress, het verhogen van de x-factor en het verbeteren van de kwaliteit van het werkleven.

Lees meer