Home Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid

by Henri van der Dussen

Ook klaar met brandjes blussen?

Herken je het gevoel dat je continu bezig bent brandjes te blussen met elkaar? Dat je vooral geleefd wordt door de waan van de dag, waardoor je niet het maximale uit jezelf en elkaar haalt? Dan kost lesgeven best veel energie. 

Lesgeven met energie, dat kan alleen als er ruimte is voor de mens achter de leraar. Als er ruimte is om jouw persoonlijke talenten in te zetten, en die van je collega’s. Als er ruimte is om elkaar als mens te zien, te horen en te erkennen. Maar omdat er iedere dag opnieuw brandjes moeten worden geblust spreken we daar (te) weinig over. Laat staan dat we erop organiseren. Met als gevolg: mensen die snakken naar de voorjaarsvakantie.

Bij duurzame inzetbaarheid gaat het juist over de mens. Heeft iemand de juiste persoonlijke kwaliteiten (ontwikkeld) om dit vak lange tijd met plezier en energie uit te oefenen? Steunt de organisatie de diversiteit van het lerarencorps? Steunt de organisatie persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers? Maar ook: Hoe gaat het thuis? Welke ambities heeft iemand? Welke niet gebruikte talenten? Et cetera et cetera.

Zullen we het daar eens over hebben?

Dat kan nu extra makkelijk. Via een Europese subsidieregeling (ESF) bestaat de mogelijkheid om extra bekostiging te realiseren voor projecten gericht op duurzame inzetbaarheid. De aanvraagperiode start 8 april 2019 en duurt een week.

Klaar met brandjes blussen? Plannen om het Anders aan te pakken? De mens centraal? Behoefte aan een langetermijnvisie op duurzame inzetbaarheid? Rust in de tent?

Neem dan contact met ons op met Robert Kunst via nummer 06-42233244 of Gerbrand van Enk via 06-46042590. Of stuur een mail naar info@kieminstitute.nl

Lees meer

Leave a Comment