Home Thuis leren Als ze maar niet de hele dag zitten te netflixen. 8 tips om je kinderen nuttig bezig te houden

Als ze maar niet de hele dag zitten te netflixen. 8 tips om je kinderen nuttig bezig te houden

by Robert Kunst

Als ze maar niet de hele dag zitten te netflixen. 8 tips om je kinderen nuttig bezig te houden

Het lastige van thuiswerken is dat je snel afgeleid bent. Als ervaren thuiswerker blokkeer ik dan ook zoveel mogelijk bronnen die voor afleiding kunnen zorgen. Twitter, email, Youtube, Facebook etc. Maar nu zit er ineens een kind van acht jaar aan mijn werktafel. Ik heb haar uitgelegd dat dit geen vakantie is en we gewoon dezelfde structuur van schooldagen gaan aanhouden. Ze knikt begrijpend, maar zowel voor haar als voor mij is dit heel moeilijk. Ik wil graag dat ze nuttige dingen doet en niet achterop raakt op school, maar ik wil/moet ook werk gedaan krijgen want we willen ook toiletpapier kopen. Dat blijkt heel moeilijk samen te gaan en dat ligt nièt aan de leerbronnen. Na één dag heb ik al voldoende materiaal gekregen van de juf en zelf gevonden op internet om deze kleine dame één jaar bezig te houden. Ook hebben we heel veel boeken en knutselspullen. De uitdaging blijkt echter om haar gemotiveerd te houden zodat ze ook zelf aan de slag gaat en blijft. 

Na één dag ben ik de wanhoop echter al redelijk nabij. Ze stoort me continue in mijn werk. Door heel veel vragen te stellen (liefst tijdens zakelijke telefoontjes of conference calls). “Papa, Squla doet het niet meer.” “Papa, wat moet ik nu doen?” “Papa, ik heb geen zin meer.” “Papa, dit is een stom filmpje.” “Papa, kun je een nieuw werkblad printen?” “Papa, is school al over?” 

Simpelweg belonen blijkt wel te helpen merk ik inmiddels. In Squla kun je namelijk cadeautjes verdienen als je spelletje met een voldoende hebt afgerond. Ze gaat dus als een dolle met Squla aan de gang. Maar nadat ze haar eerste magische pen heeft verdiend, heeft ze ook daar geen interesse meer voor. 

Dus? Hoe kom ik deze drie weken door? Gelukkig hebben we bij Kiem specialisten die door jarenlange ervaring weten hoe je kinderen kunt stimuleren om nuttig bezig te zijn. Hier alvast een paar tips. De komende weken gaan we samen met onze specialisten meer blogs schrijven om ouders te helpen en leraren te leren hoe ze online leren zó kunnen aanbieden dat het ook effectief is in een huiselijke setting. 

Acht tips

  1. Volg hun interesse: Kinderen zijn geïnteresseerd in hun omgeving. Probeer aan te sluiten bij wat hun interesseert
  2. Stimuleer nieuwsgierigheid: Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, ze willen weten hoe ‘dingen’ werken. Laat ze experimenteren.
  3. Laat ze spelen. Spelen is de meest natuurlijke manier om intrinsiek gemotiveerd te raken. Maak waar mogelijk een spel van de gewenste leerervaring.  
  4. Zorg voor sociale interactie: Leren van schermpjes kunnen kinderen prima. Maar sociale interactie is essentieel om geïnteresseerd te blijven. Bijvoorbeeld door een whatsappgroep met klasgenoten aan te maken waarin ze elkaar vragen kunnen stellen.
  5. Maak het moeilijk genoeg, maar niet te moeilijk: In het eerste geval raakt een kind gefrustreerd in het tweede geval verveeld.
  6. Geef autonomie: Kinderen raken makkelijker gemotiveerd als ze zelf mogen kiezen wat ze gaan doen. Geef ze dus keuze uit verschillende opdrachten.
  7. Beloon ze alleen wanneer het echt moet. Het effect van een beloning is altijd heel kortstondig en werkt vaak contra productief (ze doen het alleen nog maar voor de beloning! Stimuleer liever hun natuurlijke nieuwsgierigheid. 
  8. Geef ze positieve feedback op hun inspanning, niet op het resultaat. Om te voorkomen dat ze hun interesse verliezen als ze het resultaat hebben bereikt, kun je ze beter prijzen voor hun inzet. Zodat ze gemotiveerd blijven om iedere keer een stap verder te zetten. 

Lees meer