Home Thuis leren Alles wat je moet weten om je kinderen aan het leren te krijgen.

Alles wat je moet weten om je kinderen aan het leren te krijgen.

by Robert Kunst

Mijn kind komt ’s morgens uit bed, gaat in een dekentje voor de TV zitten, spelcomputer onder handbereik en weigert vervolgens ieder verzoek om aan het werk te gaan. Herkenbaar? Lees dan nog even door, want je staat niet machteloos.

Het punt is, je bent waarschijnlijk (net als ik) op de verkeerde voet gestart vorige week. Laat me raden. Je bent gestart met een structuur om de dag in te delen. Klinkt logisch, maar blijkt niet te werken. Dat is zo’n kind namelijk helemaal niet gewend in de huiselijk setting. Daar moet je langzaam naar toe werken.

Gelukkig ken ik iemand die ieder kind aan het leren krijgt; Meester Adriaan.

Zijn geheime recept; doe een reset. Ga terug naar de basis.

Laat je bezorgdheid even drie dagen los. Wapenstilstand.  Haal de spanning er af en vermijd strijd.  

Doe in die 3 dagen 5 dingen: 

1 Koop voor elk gezinslid een paar goedkope rubber laarzen of klompen. Als het maar vies mag worden

2  Pak uit de berging wat tuingereedschap (strandschepjes mag ook) plus die nieuwe laarzen en ga met de kinderen naar een rivieroever of naar een rustig strand.

3 Laat planten met rust , graven doe je zo dicht mogelijk bij de laagwaterlijn en kijk uit voor gladde stenen. Verder zo weinig mogelijk regels. 

4  Lok initiatieven uit en vraag de kinderen of ze daarvan met de mobiel een paar foto’s willen maken. Bijvoorbeeld een foto van die hut van drijfhout. Toon belangstelling, blijf in gesprek. 

5 Ga naar huis en print de foto’s uit. Plak ze aan elkaar en zet het geheel op de achterkant van de kastdeur. Nodig de kinderen uit woorden te schrijven op gele post-it-papiertjes.  Zo ontstaat een woordweb.  Dring niet aan. Plak er ook zelf woorden bij. Bijvoorbeeld woorden als ‘basalt ‘en ‘oever’.  Arabische of Engelse termen mogen ook. Hiermee verrijk je de leeromgeving.

Gefeliciteerd.  

Je hebt nu een ervaringsbasis én de 3 pilaren van het tempelschema van  F.Laevers

Namelijk de pilaren van de verrijkte leeromgeving, het  ervaringsgerichte gesprek  en die van de ruimte voor initiatief. Die pilaren stutten het dak  waar je op de nok echte ontwikkeling ziet staan.

Wil je weten wat je verder moet doen? Hou dan deze blog in de gaten.

Lees meer